Syllogism Questions


Question 1:

Two conclusions I and II are given after two statements. Considering the statements true even if they may show variance from general accepted truth, then decide which conclusions follow the given statements logically.

          Statements:

          All officers are gentle people.

          All gentle people are rich.

          Conclusions:

          I. All officers are rich.

          II. All gentle people are officers.

          (A) Only conclusion II follows

          (B) Both conclusions I and II follow

          (C) Only conclusion I follows

          (D) Neither conclusion I nor conclusion II follow

Answer:

C

Solution:

Click Here for detailed solution

Question 2:

Two conclusions I and II are given after two statements. Considering the statements true even if they may show variance from general accepted truth, then decide which conclusions follow the given statements logically.

          Statement:

          Some bedsheets are towels.

          Some towels are pillows.

          Conclusions:

          I. Some pillows are bedsheets.

          II. No pillow is bedsheet.

          (A) Neither conclusion I not conclusion II follow

          (B) Only conclusion I follow

          (C) Either conclusion I or conclusion II follow

          (D) Only conclusion II follow

Answer:

C

Solution:

Click Here for detailed solution

Question 3:

Three statements are given, followed by three conclusions numbers I, II and III. Assuming the statements to be true, even if they seem to be at variance with commonly known facts, decide which of the conclusions logically follow(s) from the statements.

          Statements:

          All rocks are oceans.

          All oceans are balloons.

          Some watches are balloons.

          Conclusions:

          I. Some balloons are rocks.

          II. Some watches are oceans.

          III. All oceans are rocks.

(A) Only conclusion II follows.

(B) Only conclusions I and III follow.

(C) Only conclusions I and II follow.

(D) Only conclusion I follows.

Answer:

D

Solution:

Click Here for detailed solution

Question 4:

Two statements are given followed by three conclusions numbered I, II and III. Assuming the statements to be true, even if they seem to be at variance with commonly known facts, decide which of the conclusions logically follow(s) from the statements.

          Statements :

          Some ants are bats

          Some ants are crabs

          Conclusions :

          I. Some bats are crabs

          II. No crab is ant

          III. No bat is crab

          (A) Only conclusion I and III follow

          (B) Only conclusion I and II follow

          (C) Either conclusion I and III follow

          (D) Wither conclusion I or II follow

Answer:

C

Solution:

Click Here for detailed solution

Question 5:

Two statements are given, followed by three conclusions numbered I, II and III. Assuming the statements to be true, even if they seem to be at variance with commonly known facts, decide which of the conclusions logically follow(s) from the statements.

          Statements :

          Some children are clever

          All children are honest

          Conclusions :

          I. Some clever are children

          II. Some honest are children

          III. Some clever are honest

          (A) Either conclusion I or III follows

          (B) Only conclusions I and II follow

          (C) Only conclusions II and III follow

          (D) All conclusions follow

Answer:

D

Solution:

Click Here for detailed solution

Question 6:

Three statements are given, followed by three conclusions numbered I, II and III. Assuming the statements to be true, even if they seem to be at variance with commonly known facts, decide which of the conclusions logically follow(s) from the statements.

Statements:

All hens are eggs.

No birds are eggs.

All eggs are lions.

Conclusions:

I. All hens are lions.

II. Some lions are hens.

III. No eggs are birds.

A. Either conclusion II or III follows.

B. Only conclusion I follows.

C. All the conclusions follow.

D. Only conclusions I and II follow.

Answer:

C

Solution:

Click Here for Detailed Solution

Question 7:

Two statements are given, followed by three conclusions numbered I, II and III. Assuming the statements to be true, even if they seem to be at variance with commonly known facts, decide which of the conclusions logically follow(s) from the statements.

Statements:

Some autos are cycles.

All cycles are trucks.

Conclusions:

I. Some trucks are autos.

 II. Some trucks are cycles.

III. Some cycles are autos.

A. Conclusion I and III follow.

B. Only conclusions II and III follow.

C. All conclusions follow.

D. Only conclusions I and II follow.

Answer:

C

Solution:

Click Here for Detailed Solution

Question 8:

Three statements are given, followed by three conclusions numbered I, II and Ill. Assuming the statements to be true, even if they seem to be at variance with commonly known facts, decide which of the conclusions logically follow(s) from the statements.

Statements:

All hens are eggs.

All birds are eggs.

Some eggs are lions.

Conclusions:

I. Some lions are eggs.

II. Some eggs are hens.

III. Some eggs are birds.

A. All the conclusions follow.

B. Either conclusion II or III follows.

C. Only conclusion I follows.

D. Only conclusions I and II follow.

Answer:

A

Solution:

Click Here for Detailed Solution

Question 9:

Two statements are given, followed by four conclusions numbered I, II, III and IV. Assuming the statements to be true, even if they seem to be at variance with commonly known facts, decide which of the conclusions logically follow(s) from the statements.

Statements:

No carrot is root.

All roots are potatoes.

Conclusions:

I. No carrot is potatoes.

II. No potatoes is carrot.

III. Some potatoes are roots.

IV. All the potatoes are roots.

A. Only conclusion (III) follows

B. Conclusion (I) and (IV) follow

C. Conclusion (I) and (II) follow

D. Only conclusion (I) follows

Answer:

A

Solution:

Click Here for Detailed Solution

Question 10:

Read the given statements and conclusions carefully. Assuming that the information given in the statements is true, even if it appears to be at variance with commonly known facts, decide which of the given conclusions logically follow(S) from the statements.

          Statements:

          1.Some dancers are singers.

          2.No singer is an actor.

          Conclusions:

          I. Some actors are singers.

          II. All singers are dancers.

          (A) Either conclusion I or II follows

          (B) Only conclusion I follows

          (C) Only conclusion II follows

          (D) Neither conclusion I nor II follows

Answer:

D

Solution:

Click Here for Detailed Solution

Question 11:

Three statements are given followed by four conclusions I, II, III and IV. You have to consider these statements to be true, even if they seem at variance from commonly known facts. Decide which of the given conclusions logically follow/s from the given statement.

          Statements:

          I. All parrots are crows.

          II. All crows are robins.

          III. All robins are swan.

          Conclusions:

          I. All parrots are swans.

          II. All swans are crows.

          III. All robins are parrots.

          IV. All crows are swans.

          (A) Only conclusions II and III follow.

          (B) Only conclusions I and IV follow.

          (C) All the conclusion follow.

          (D) Only conclusion I and II follow.

Answer:

B

Solution:

Click Here for Detailed Solution

Question 12:

Two statements are given followed by two conclusions I and II. You have to consider these statements to be true, even if they seem at variance from commonly known facts. Choose which of the given conclusions logically follow/s from the given statement.

          Statements:

          I. All chair are wood.

          II. No wood is furniture.

          Conclusions:

          I. All chairs are furniture.

          II. Some furniture are wood.

          (A) Only conclusion I follows.

          (B) Only conclusion II follows.

          (C) Both conclusions I and II follows.

          (D) Neither conclusion I nor II follows.

Answer:

D

Solution:

Click Here for Detailed Solution

Question 13:

Read the given statements and conclusions carefully. Assuming that the information given in the statements in true, even if it appears to be at variance with commonly known facts, decide which of the given conclusions logically follow(s) from the statements.

          Statements:

          (A) All purses are coins.

          (B) All coins are rupees.

          (C) All rupees are pink.

          Conclusions:

          I. All purses are pink.

          II. All pink are coins.

          III. All rupees are purses.

          IV. All coins are pink.

          (A) Only conclusions I and IV follow.

          (B) Only conclusions I and II follow.

          (C) All the conclusions follow.

          (D) Only conclusions II and III follow.

Answer:

A

Solution:

Click Here for Detailed Solution

Question 14:

Two statements are given followed by four conclusions I, II and IV. You have to consider these statements to be true, even if they seem at variance from commonly known facts. Decide which of the given conclusions logically follow/s from the given statement.

          Statements:

          1. All papers are stationery.

          2. Some papers are books.

          Conclusions:

          I. Some stationery are papers.

          II. No stationery is paper.

          III. No book is stationery.

          IV. Some books are papers.

          (A) Only conclusions I, II and IV follow.

          (B) Only conclusions I and II follow.

          (C) Only conclusions II and III follow.

          (D) Only conclusions I and IV follow.

Answer:

D

Solution:

Click Here for Detailed Solution

Question 15:

Two statements are given followed by two conclusions I and II. You have to consider these statements to be true, even if they seem at variance from commonly known facts. Decide which of the given conclusions logically follow/s from the given statement.

          Statements:

          1. All petunias are flowers.

          2. No flower is black.

          Conclusions:

          I. Some petunias are black.

          II. No petunia is black.

          (A) Both the conclusion I and II follow.

          (B) Neither conclusion I nor II follows.

          (C) Only conclusion I follows.

          (D) Only conclusion II follows.

Answer:

D

Solution:

Click Here for Detailed Solution

Question 16:

Read the given statement(s) and conclusions carefully. Assuming that the information given in the statements is true, even if it appears to be at variance with commonly known facts, decide which of the given conclusions logically follow(s) from the statement(s).

          Statements:

          All singers are dancers.

          No dancer is a plumber.

          Conclusions:

          I. No plumber is a singer.

          II. Some singers are plumbers.

          III. Some dancers are singers.

          (A) Only conclusions II and III follow.

          (B) Only conclusions I follow.

          (C) Only conclusions I and III follow.

          (D) Only conclusions II follow.

Answer:

C

Solution:

Click Here for Detailed Solution

Question 17:

Read the given statements and conclusions carefully. Assuming that the information given in the statements is true, even if it  appears to be at variance with commonly known facts, decide which of the given conclusions logically follow(s) from the statements.

          Statements:

          1.  No bottle is a pen.

          2.  All jugs are bottles.

          Conclusions:

          I. Some jugs are pens.

          II. No jug is pen.

          III. Some bottles are jugs.

          (A) Only conclusions II and III follow.

          (B) Either conclusion I or II follows.

          (C) All conclusions I, and III follow.

          (D) Conclusion III and either conclusion I or II follow.

Answer:

A

Solution:

Click Here for Detailed Solution

Question 18:

Read the given statements and conclusions carefully. Assuming that the information given in the statements is true, even if it appears to be at variance with commonly known facts, decide which of the given conclusions logically follow(s) from the statements.

          Statements:

          1. Some animals are elephants.

          2. Some elephants are tigers.

          Conclusions:

          I.  Some animals are tigers.

          II. No tiger is an animal.

          (A) Neither conclusion I nor II follows.

          (B) Only conclusion II follows.

          (C) Only conclusion I follows.

          (D) Either conclusion I or II follows.

Answer:

D

Solution:

Click Here for Detailed Solution

Question 19:

Read the given statements and conclusions carefully. Assuming that the information given in the statements is true, even if it appears to be at variance with commonly known facts, decide which of the given conclusions logically follow(s) from the statements.

          Statements:

          1. Some cars are rockets.

          2.All rockets are engines.

          Conclusions:

          I. Some engines are rockets.

          II. Some engines are cars.

          (A) Both conclusions I and II follow.  

          (B) Only conclusion II follows.

          (C) Only conclusion I follows.

          (D) Neither conclusion I nor II follows.

Answer:

A

Solution:

Click Here for Detailed Solution

Question 20:

Read the given statements and conclusions carefully. Assuming that the information given in the statements is true, even if it appears to be at variance with commonly known facts, decide which of the given conclusions logically follow from the statements.

          Statements:

          1. All parakeets are cuckoos.

          2. All cuckoos are rabbits.

          3. All rabbits are snakes.

          Conclusion:

          I. All parakeets are snakes.

          II. All snakes are cuckoos.

          III. All rabbits are parakeets.

          IV. All cuckoos are snakes.

          (A) Only conclusions I and IV follow.

          (B) All the conclusions follow.

          (C) Only conclusions I and II follow.

          (D) Only conclusions II and III follow.

Answer:

A

Solution:

Click Here for Detailed Solution

Question 21:

Read the given statements and conclusions carefully. Assuming that the information given in the statements is true, even if it appears to be at variance with commonly known facts, decide which of the given conclusions logically follow(s) from the statements.

          Statements:

          1.Some dancers are writers.

          2.All writers are students.

          Conclusions:

          I. Some students are dancers.

          II. Some students are writers.

          III. No student is a dancer.

          (A) Only conclusions II and III follow.

          (B) Only conclusions I and II follow.

          (C) All conclusions I, II and III follow.

          (D) Either conclusion I or III follows.

Answer:

B

Solution:

Click Here for Detailed Solution 

Question 22:

Read the given statements and conclusions carefully. Assuming that the information given in the statements is true, even if it appears to be at variance with commonly known facts, decide which of the given conclusions logically follows from the statements.

Statements:

I. No A is B.

II. All C and D

III. Some C and B.

Conclusions:

I. Some D are B.

II. Some B are C.

III. All C are B.

A. Both conclusions I and II follow.

B. Both conclusions I and III follow.

C. Only conclusion III follows.

D. Only conclusion II follows.

Answer:

A

Solution:

Click Here for Detailed Solution 

Question 23:

Read the given statements and conclusions carefully. Assuming that the information given in the statements is true, even if it appears to be at variance with commonly known facts, decide which of the given conclusion logically follows from the statements.

Statements:

I. Some red are rat.

II. Some rat are wild.

Conclusions:

I. Some wild are rat.

II. All wild are rat.

III. Some red are wild.

A. None of the conclusion follows.

B. Only conclusion I follows.

C. Only conclusion III follows.

D. Only conclusion II follows.

Answer:

B

Solution:

Click Here for Detailed Solution 

Question 24:

Statements and two conclusions I and II are given below. Supposing statement as fact, while it seems different from general fact.

Statements:

All birds are long.

Some long are peacock.

Conclusion I : Some birds are peacock.

Conclusion II: Some peacock are long.

Decide, which option is following logically.

(A) Both conclusion I and II follows

(B) Neither conclusion I nor conclusion II follows.

(C) Only conclusion I follows

(D) Only conclusion II follows

A. A
B. D
C. B
D. C

Answer:

B

Solution:

Click Here for Detailed Solution 

Question 25:

Read the given statements and conclusions carefully. Assuming that the information given in the statements is true, even if it appears to be at variance with commonly known facts, decide which of the given conclusions logically follow s from the statements.

Statements:

I. No A is B.

II. All C are B.

Conclusions:

I. No C is A.

II. Some A are C.

A. Only conclusion I follows.

B. Both conclusions I and II follow.

C. None of the conclusions follows.

D. Only conclusion II follows.

Answer:

A

Solution:

Click Here for Detailed Solution

0 Comments